El bombazo del Centenario del Valencia: ¿cambiarle el nombre y devolver el original?

Originalmente, desde 1919 hasta 1941, el nombre fue Valencia Football Club, y ahora unos socios pretenden recuperar esa denominación

Toni Hernández | 20 MAR. 2018 | 18:45

El gran bombazo del Centenario del Valencia, ¿cambiarle el nombre al club y volver a la denominación original de Valencia Football Club? Esa es la idea de una serie de socios prominentes del club, José Luis Aguilar, Josep A. Bosch, Josep A. Fernández, José Carlos Fernández, Francisco García, Josep González, José Miguel Lavarías, José Ricardo March, Jesús Roig y Jorge Verdeguer, que aprovechando el Centenario de la entidad el año próximo, han puesto encima de la mesa esta posibilidad. Igual que hace casi 25 años se recuperó el pantalón y las medias negras, ahora se pretende hacer lo propio con el nombre fundacional del Valencia. Puede ser la gran noticia del Centenario si cuenta con un importante apoyo popular, y eso es algo que se va a empezar a ver en los próximos meses. La plataforma CLub 1919 ha emitido el siguiente comunidado al respecto


Comunicat del Club 1919:

L'actual València Club de Futbol va nàixer l'1 de març de 1919 al Bar Torino baix el nom de València Football Club. El cognom anglés, comú a la major part de les societats futbolístiques que aparegueren a l'estat espanyol durant el primer terç del segle XX, es va fer prompte popular entre els aficionats, com evidencia el fet que el club fóra conegut indistintament durant els anys 20 i 30 com a València i com a Fe-Ce.

En desembre de 1940 el Consejo Nacional de Deportes franquista va emetre una disposició en la qual obligava a castellanitzar les seues denominacions a totes les societats esportives amb noms escrits en llengües diferents a l'espanyol. El València la va fer efectiva a finals de gener de 1941, passant a denominar-se de manera oficial Valencia Club de Fútbol. Esta normativa va estar vigent durant trenta-un anys fins que el 18 de juliol de 1972 va ser derogada. A partir d'aquell moment, moltes de les entitats que havien perdut els seus noms originals van iniciar la seua recuperació, entenent el procés com un pas necessari en la reafirmació de la seua identitat. El València va desestimar llavors el canvi de nom per tal de tornar a la seua denominació fundacional.

En els darrers anys s'ha donat un gran impuls a la recuperació de la memòria i les arrels del València a partir del treball coordinat del club, la Fundació València Club de Futbol i diversos historiadors i erudits de l'entorn de l'entitat de Mestalla. La valuosa tasca duta a terme ha permés, entre altres guanys, rescatar de l'oblit a diversos presidents de la societat com ara Josep Rodríguez Tortajada o Rafael Bau, enriquir el relat històric del club i dur endavant la restauració i exposició pública de l'ingent patrimoni material i immaterial del València.

Entenent que la recuperació del nom original del València és un pas més en este camí de valoració del passat de l'entitat i que la propera cel·lebració del centenari de la fundació del club en 2019 és el moment idoni per a fer-ho, els sotasignants, abonats, accionistes i aficionats del València, demanem a la presidència de la societat la restitució de la denominació original de l'entitat.

Amunt València!